Naamgeving van de holes

Hole 1    :    Hit’m

De Hit’m was jarenlang het officiële cluborgaan van de vereniging. Het woord allitereert aangenaam met ‘Wittem’, van oudsher de naam van de club. Het verwijst bovendien naar de noodzaak de ronde golf te beginnen met een paar rake klappen. Hit’m!

Hole 2    :    Landgoed Wittem

Sinds 2016 heeft de baan de Landgoedstatus volgens de Natuurschoonwet. Op de 2e hole opent zich het landschap op fraaie wijze en wordt een groot deel van het terrein en de omgeving zichtbaar. Men bevindt zich niet alleen op een golfbaan, maar ook op een landgoed met de allure van een buitenplaats.

Hole 3    :    Vijverdal

Bij de aanpassing van deze hole in 2013, is ter linkerzijde van de green een flinke waterpartij gegraven. De afslagen liggen hier wat hoger, zodat er nu letterlijk sprake is van een vijver in een dal. Een aantal ballen dat achter elkaar in het water verdwijnt, kan een score ruïneren en leiden tot aanzienlijke mentale spanning. Vandaar tevens de verwijzing naar ‘Vijverdal’, het bekende instituut voor geestelijke gezondheidszorg in Maastricht.

Hole 4    :    Boemerang

Deze hole is in de vorm van een boemerang uitgesneden in het bos. De dog leg behoort tot de lastigere holes van de baan. Mocht de bal onverhoopt één van de vele aanwezige bomen raken, dan kan het gebeuren dat de bal aan de voeten van de speler terugkeert als ware het een boemerang.

Hole 5    :    Basiliek

De 5e hole is helemaal op zichzelf gelegen en wordt omsloten door statige bomen. De fraaie en door bunkers verdedigde green vormt als het ware het altaar van deze hole. Alles bij elkaar een indrukwekkende open plek in het bos. De naam verwijst tevens naar de 17e hole, die vanwege zijn karakteristieke vorm de naam ‘Kathedraal’ heeft. De Katholieke traditie in Limburg, ook zichtbaar in het clublogo, wordt hiermee nog eens onderstreept.

Hole 6    :    Avenue des Chênes

De fairway van deze hole wordt over de volledige lengte, van tee tot green, geflankeerd door eikenbomen. De hole heeft daardoor het karakter van een fraaie eikenlaan. Omdat in de beginjaren van Wittem door diverse leden Frans werd gesproken, is het toepasselijk deze chique laan in de Franse taal aan te duiden.

Hole 7    :    Bronsgroen Eikenhout

Ook deze hole wordt gekarakteriseerd door de aanwezigheid van een groot aantal fraaie eiken. Wittem is de eerste golfclub die in Limburg werd opgericht (in 1956). Het is dan ook toepasselijk een strofe uit het Limburgse volkslied aan de baan te verbinden: ‘Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtegaaltje zingt’. Voor de verdere tekst en voor de melodie moet u één van onze Limburgse leden aanschieten. Zij zijn zeer graag bereid tot declamatie dan wel gezang uit volle borst.

Hole 8    :    Het Gat van Henket

De oorsprong van Wittem ligt bij De Staatsmijnen. De toenmalige directie zocht een locatie waar het hogere kader van het bedrijf zich buiten werktijd kon verpozen. Uiteindelijk werd gekozen voor een golfclub. Ir. Nico Henket, die al golf speelde in Aken, werd belast met de realisatie van de eerste Limburgse golfbaan. Hij deed dat met verve. Om niet geheel duidelijke redenen, werd de grote kuil ter rechterzijde van de fairway, op niet al te flatteuze wijze, naar hem vernoemd.

Hole 9    :    Sjiek & Sjoen

De mooie 9e hole is een voorbeeld van een hole in typisch klassieke ontwerpstijl. Deze par 5 (in 2017 nog tijdelijk par 4) is niet lang, maar voorzien van strategisch geplaatste hindernissen. Niet brute kracht is hier de sleutel tot succes, maar een fijnzinnige benadering van de uitdagingen waarvoor men wordt gesteld. Op Wittem gaat de aandacht naast golf ook in sterke mate uit naar natuurzorg en natuurbeheer. Om het kort en bondig en in het Limburgs samen te vatten: Sjiek & Sjoen!

Hole 10:    Kersenbloesem

Het eerste deel van de hole wordt gekenmerkt door het plateau waarop de afslag bij voorkeur eindigt. Daar aangekomen is de tweede slag vooral gericht op het overbruggen van de grootst mogelijke afstand en het realiseren van de best mogelijke uitgangspositie voor de slagen die daarop volgen. Rond de green komt de hole tot ontluiking in de vorm van een tweetal prachtige kersenbomen. In het voorjaar getooid in bloesempracht.

Hole 11:    Dutch Mountains

Het hoogste punt van de golfbaan ligt bij de green van hole 16 en is ruim 200 meter boven N.A.P. Daarmee is Wittem de hoogstgelegen golfbaan van ons land. Een deel van de baan ligt in het fraaie Limburgse heuvelland en dat biedt diverse mooie doorkijkjes. Op hole 11 heeft men echt het gevoel in de heuvels te zijn of, vrij naar de popgroep The Nits, in ‘The Dutch Mountains’.

Hole 12:    Het Plasje van Thaddée

Wittem werd in 1956 aangelegd als 9-holes baan. Aanvankelijk voldeed dat prima. In de loop van de jaren 80 nam de populariteit van de golfsport sterk toe. Het werd drukker op de baan en het zogenaamde ‘ritsen’ van spelers op hole 1 en hole 10 deed zijn intrede. Alles bij elkaar werd de behoefte gevoeld aan uitbreiding naar 18 holes. Daar werd uitvoering aan gegeven door een groepje bevlogen Wittemers. Eén van hen was Thaddée Schreinemacher. De vijver op hole 12, die overigens ook dienst doet als opvangbassin voor beregeningswater, kreeg zijn naam.

Hole 13:    Op Goed Geluk

De 13e hole hoort bij de langere par 4s van de baan en ligt pal tegen de heersende windrichting. De afslag moet goed zijn om kans te hebben de green in twee slagen te halen. Het cijfer 13 doet vermoeden dat menig speler hier met pech wordt geconfronteerd. Daar is geen overtuigend bewijs voor. Maar dat op deze hole, vaker dan elders, slagen op goed geluk worden uitgevoerd, kan niet worden ontkend.

Hole 14:    D’r op en d’r over

Limburg is een echte wielerprovincie. Het heuvelland waarin de golfclub ligt, is ieder voorjaar het decor van de Amstel Gold Race. En ook in de rest van het jaar weten wielrenners Zuid Limburg te vinden. Hole 14 is een relatief eenvoudige par 3. Ideaal om in een wedstrijd afstand te nemen met een birdie en te demarreren naar de finish. De green van deze hole is vlak en erachter bevindt zich een geul. Dus ook letterlijk kan het een kwestie zijn van D’r op en d’r over.

Hole 15:     Panorama Golfslag

Wittem is een gevarieerde golfbaan met 9 holes in het bos en 9 holes in open landschap. Op het laatstgenoemde gedeelte kan men genieten van mooie vergezichten. Bij helder weer en als de mais op de aangrenzende akker niet te hoog staat, reikt het zicht vanaf de green van hole 15 enkele kilometers ver. Om een indruk te krijgen van wat er te zien is, staat tussen hole 15 en hole 16 een richtingwijzer van natuursteen. Onder andere aangeboden door de firma SBA die delen van de baan heeft aangelegd en recent heeft gerenoveerd.

Hole 16:    De Baron

De holes die begin jaren 90 aan de baan werden toegevoegd, zijn van de hand van de Belgische golfbaanarchitect Paul Rolin. Hij was niet alleen econoom en gepromoveerd jurist, maar ook een begenadigde amateurgolfer. Als lid van een adellijke familie droeg hij de titel baron. Hole 16 tekende hij als een lange, statige hole. Het is hier zaak binnen het gareel te blijven en de aangegeven route braaf te volgen. Een hole met feodale trekjes.

Hole 17:    Kathedraal

Op deze hole ligt de smalle fairway voor u als het schip van een gotische kathedraal. Bomen links en rechts vormen de pijlers en steunberen van het bouwwerk en de overhangende takken de gewelfbogen. Het is essentieel dat geslagen ballen netjes het middenpad aanhouden op weg naar de green, die hier het koor vormt. Wie zich aan deze instructie houdt, ontvangt absolutie in de vorm van een par, birdie of wellicht een hole-in-one!

Hole 18:    Fred’s Finish

Een ronde golf op Wittem kan niet worden beëindigd zonder aandacht te geven aan de man met wie het in belangrijke mate begon: de vermaarde Engelse golfbaanarchitect Fred W. Hawtree. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van beroemde banen als Royal Birkdale, Saint-Nom-la-Bretèche en Royal Waterloo. De 9 oorspronkelijke, in het bos gelegen holes van Wittem zijn door hem getekend. Het zijn de enige golfholes van zijn hand in Nederland. Fred Hawtree staat bekend om zijn ingetogen, klassieke ontwerpstijl, met veel aandacht voor spelstrategie. Hole 18 is daarvan een sprekend voorbeeld.