Wintergolf

Tips voor het spelen tijdens koude en natte weersomstandigheden

1. Draag meerdere lagen kleding
Misschien de meest voor de hand liggende tip. De beste isolatie is (stilstaande) lucht. Lucht is een zeer slechte geleider en transporteert vrijwel geen warmte of kou. Het dragen van meerdere lagen kleding zorgt ervoor dat lucht zich verzamelt tussen de kledinglagen en tussen de vezels van iedere laag textiel. De kleding moet wel goed ventileren; vochtige kleding zorgt ervoor dat je het sneller koud krijgt, want i.t.t. lucht geleidt vocht erg goed: je verliest je warmte dan snel.

2. Bescherm je handen tegen de kou
Handen worden snel koud als ze onbeschermd zijn. Je grip lijdt eronder en je slagen uiteindelijk ook. Dus hoe kunt je je handen tijdens het lopen warm houden? Gebruik handwarmers! Bijvoorbeeld:

a. Draag handschoenen, liefst al voordat je koude handen hebt!
b. Wrijf de handen flink over elkaar, totdat ze warmer aanvoelen,
c. Masseer de vingers, zodat de bloedcirculatie wordt bevorderd,
d. Maak gebruik van Hotpacks die 8 uur warmte genereren.

3. Bescherm je hoofd
Het menselijk lichaam verliest een groot deel van haar warmte door straling. De hersenen behoren tot de warme kern en moeten zodanig van bloed voorzien worden. Het hoofd is daarom verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het totale warmteverlies. Het dragen van een muts of ander hoofddeksel wordt vaak onderschat.

4. Bescherm jezelf tegen vocht
Goede maatregelen tegen vocht zorgen er uiteindelijk voor dat je beter presteert. Spelen als je het koud hebt is geen pretje. De vermoeidheid neemt toe, waardoor je nog minder in staat bent te presteren. Waterbestendige kleding en een paraplu kunnen ervoor zorgen dat deze verschijnselen niet voorkomen.

Conclusie: Een goede voorbereiding is het halve werk, zorgt voor een lekker warm gevoel en voor meer plezier tijdens het golfen in de winter!

Pitchmarks herstellen

Steek de pitchfork in de grasmat en druk de buitenkant naar het midden. NOOIT van onder naar boven want dan trekt u de graswortels los. Herstel begint onmiddellijk!